Om Annebergparken

Som det er tilfældet med så mange andre psykiatriske hospitaler blev Sindssygehospitalet i Nykøbing Sjælland bygget midt i et af Danmarks smukkeste områder. Det første spadestik blev taget i 1913 på et højdedrag syd for Nykøbing med udsigt over Isefjorden og med Grønnehave Skov som nærmeste nabo. Patienterne begyndte at flytte ind i 1915 i smukke gule huse, der lå spredt ned ad bakken mod fjorden.

Hovedbygningerne med administration, køkken, vaskeri, brandstation, festsal og kirke blev bygget i røde sten og minder mest af alt om en herregård med tilhørende bygninger og et stort grønt område i midten.

Bedre Byggeskik

De stilfulde bygninger er tegnet af arkitekt Kristoffer Varming i stilen ’Bedre Byggeskik’. Flere af bygningerne er i dag fredede, ligesom selve parken og dens mange høje træer også er bevaringsværdig.

Det gælder for eksempel kapellet og kirkegården, der ligger inde i skoven. På kirkegården ligger der både patienter, læger og andre medarbejdere, men i modsætning til de ansatte, er de fleste af patenterne begravet uden deres hjerne. Inden begravelsen blev hjernen fjernet af en plejer og sendt til Psykiatrisk Hospital Risskov. Meningen var at bruge hjernerne til forskning.

Læs mere i lokalplanen for området.

Landets farligste kriminelle

Siden 1918 har Sikringen i Annebergparken huset farligste, psykisk syge kriminelle. I november 2015 flyttede de som de sidste ud af det 100 år gamle hospitals gule bygninger, for i stedet at bo i den nye Sikringsafdeling i det psykiatriske hospital i Slagelse. Undervejs har sindssygehospitalet skiftet navn flere gange til først Statshospitalet, derefter Amtshospitalet og til sidst Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland. Sikringen i Annebergparken ejes nu af Kriminalforsorgen, som bruger bygningerne som lukket fængsel.

Blandet bolig og erhverv

I dag er Annebergparken en blanding af beboelse, erhverv og institutioner. Godt 100 familier og omkring 50 firmaer og institutioner har adresse i Annebergparken.

Blandt attraktionerne er Anneberg Kulturpark, som byder på masser afspændende oplevelser, samt Nykøbing Sj. Psykiatriske Museum., der blandt andet arrangerer rundvisninger.

Nogle få af områdets huse er relativt nye, men de fleste har tidligere været funktionærboliger eller andet.